Tandsten

Mälardalens Tandklinik
1 februari 2018

Tandsten är vanligare än vad du kanske tror. Det skapas då bakterier har fastnat på tänderna som en beläggning och därefter kommit i kontakt med saliv, vilket bildar en hård stenliknande yta.

Ju bättre du är på att hålla dina tänder rena från bakteriebeläggningar genom att borsta tänderna och använda tandtråd eller mellanrumsborstar morgon och kväll, desto mindre blir chansen till tandstensbildning på dina tänder. Trots att många rengör tänderna regelbundet har de flesta tandsten på åtminstonne någon tand. 

Alla får olika mängder tandsten och det är individuellt hur lång tid det tar för tandstenen att bildas. Mängden av tandstensbildning kan också förändras under olika perioder i livet.

När behöver jag behandla tandsten?

Vid regelbundna tandundersökningar kontrolleras tandstensmängden och polieras därefter bort smärtfritt. Du bör däremot kontakta oss om du märker att mycket tandsten har bildats eller om du märker att tandköttet är svullet eller blöder. Detta kan bero på att tandsten har bildats i tandfickor och behöver behandlas eftersom det kan leda till tandköttsinflammation

Har du frågor eller behöver behandla tandsten? Kontakta oss